menu

Jak správně pečovat o jídelní stoly z palisandrového a mangového dřeva

Jak správně pečovat o jídelní stoly z palisandrového a mangového dřeva

Jídelní stoly z masivního dřeva jako je palisandr a mango jsou vyhledávanou volbou pro mnoho domácností díky jejich odolnosti a estetickému vzhledu. Aby tyto stoly sloužily co nejdéle a zůstaly zachovány v nejlepším stavu, je důležité věnovat pozornost správné údržbě. V následujících řádcích se dozvíte, jak na to.

Čištění a pravidelná údržba
Prvním a základním krokem v péči o jídelní stůl z palisandru nebo jídelní stůl z manga je pravidelné čištění. Povrch stolu by měl být očištěn měkkou látkou nebo houbou, ideálně z mikrovlákna, což zajistí odstranění prachu a drobných nečistot bez poškrábání povrchu. Pro hlubší čištění použijte mírný čisticí prostředek rozpuštěný ve vodě, ale vyhněte se použití silných chemikálií, které by mohly dřevo poškodit.

Ochrana před poškozením
Dřevěné stoly jsou často vystaveny různým formám opotřebení, včetně škrábanců, skvrn od vody a tepla. Chraňte povrch stolu použitím podtácků pod nápoje, kvalitních ubrusů nebo stolních rohožek pod horké nádobí. Dále je vhodné umístit stůl tak, aby nebyl přímo vystaven slunečnímu záření, což by mohlo způsobit vyblednutí barvy dřeva.

Pravidelné ošetřování a obnova
Jídelní stoly z masivu, obzvlášť ty z exotického dřeva jako je palisandr nebo mango, mohou časem vyžadovat obnovu povrchu. Doporučuje se pravidelně (alespoň jednou za rok) aplikovat speciální olej nebo vosk určený pro daný typ dřeva. Tyto produkty pomáhají udržet dřevo hydratované, což zabraňuje praskání a udržuje jeho přirozený lesk.

Zakázková úprava a opravy
V případě, že dojde k většímu poškození, jako jsou hluboké škrábance nebo skvrny, může být vhodné obrátit se na profesionály. Specializované firmy nabízejí služby jako broušení, lakování či jiné zákroky, které mohou vrátit jídelnímu stolu z masivu jeho původní vzhled a kvalitu.

Tato doporučení jsou obecného charakteru a před použitím jakékoli specifické metody či produktu se vždy doporučuje konzultovat s výrobcem stolu nebo odborníkem na péči o dřevěný nábytek. Správnou péčí a pozorností můžete zajistit, že Váš jídelní stůl z palisandru nebo manga bude sloužit jako centrální kus Vaší domácnosti po mnoho let.

NTE0ND